Mina recept

Antal portioner CA 40 - 48 ST

Det behöver du
GITS GODA TOSCA-RUTOR.

Det blir ca 40 – 48 bitar)

150 gram smält smör (avsvalnat)

3 ägg

3 dl socker

1½ dl pressad apelsinsaft = (2 apelsiner blir 1½ dl)

Rivet skal av 2 apelsiner

3½ dl vetemjöl (drygt)

1½ tsk bakpulver.

Blanda alla ingredienser i en skål.

 

Se till att ha knäckglasyren färdig innan du sätter in kakan.

Knäckglasyr:

Hacka 1 hg sötmandel ska inte skållas

150 gram smör

1½ dl strösocker

3 msk vetemjöl

3 msk kaffegrädde  (jag tar vispgrädde)

Blanda allt i en kastrull. Värm massan under omrörning tills den tjocknar. OBS! Massan får inte koka.

 

 

 

GITS GODA TOSCA-RUTOR

Hur man

Så här gör man:

Braspanna med smörpapper som jag smörjer. Bred ut degen på braspannan och grädda ca 10 minuter på fals 2, Ugn 225 grader.

Tag ut kakan och bred över knäckglasyren. Sätt in kakan igen och sänk värmen till 200 grader. Grädda kakan tills den fått en vacker knäckliknande färg.
Låt kakan kallna en stund. Sedan stjälper jag över den färdiga kakan på skärbrädan där jag försiktigt renskär långsidorna först. Skär sedan ut bitarna med en vass kniv.

Doppa bitarnas sidor i mörk smält
blockchoklad. Åtgång ca 300 gram.
 

 

Jag smälter alltid blockchokladen  i micron ca 3-4 min. lite åt gången.

 

Lycka till

Broby 2000-11-14

Hälsningar Git Elfwing-Olofsson

 

Antal portioner 4 BRÖD

Det behöver du
 

GITS GODA MATBRÖD

 

Börja med att sätta ugnen på 300 grader MEN SÄNK DEN TILL 250 GRADER NÄR DU SÄTTER IN BRÖDEN. På nedersta falsen.

Det här behöver du:
          75 gram blå jäst, 4 tsk salt

1.3 liter ljummet kranvatten  (37 grader)

800 gram rågsikt                     OBS! Kungsörnen!

1-1.1 kg vetemjöl.                   OBS! Kungsörnen

 

MITT GODA SOCKERFRIA MATBRÖD

Hur man

Blandas i assistenten och får jäsa ca 30 minuter under     bakduk. Kör sedan degen i assistenten ca 3-4 minuter = knådning innan Du stjälper upp den på bakbordet. Du känner själv så degen är lagom att baka ut.

1.   Medan Du väntar på att degen ska jäsa så kan Du  smöra och mjöla braspannan så den är klar till baket. Smält även lite margarin att pensla med vid utbaket.

2.   Tag upp degen, dela den i 4 delar. Forma limpor och lägg på braspannan. Pensla varje bröd på sidorna med smält margarin. Då går de lätt isär efter gräddningen.

3.   Lägg en bakduk över bröden som får JÄSA ca 30 minuter.

4.   Sätt in bröden på andra falsen SÄNK  värmen till 250 grader. Sätt timern på 27 minuter. varken mer eller mindre. När bröden är färdiga så penslar Du dem med sockervatten då får de en härlig skorpa. Låt bröden svalna innan Du lägger över bakduken.

5.   Det här brödet tröttnar man inte på, har bakat det sedan 1977. Gör alltid 2 omgångar delar dom i 2 bitar fryser som och vi har färskt bröd nästan varje dag.   Förtjänsten blir stor med hembakat.

    Lycka till hälsningar Git    

 

Antal portioner CA 120 ST

Det behöver du
 GITS JÄTTEGODA KÖTTBULLAR     

 Ca 120 st
  kg fläskfärs

1½ dl skorpmjöl

2 dl vatten

2 dl vispgrädde

2 ägg

2 tsk Piffi Allkrydda

4½ tsk salt

1 tsk malen vitpeppar

1 tsk malen svartpeppar

2 tsk strösocker

2 rivna lökar

3 kokta kalla potatisar (rives)


Det blir till 2 braspannor. 

 

 

MINA KÖTTBULLAR MED STING

Hur man

Så här gör du:

 

  Blanda alla torra kryddor i en skål,  riv löken
och potatisen direkt i fatet,

Tillsätt äggen, vatten och grädde och blanda
allt innan färsen blandas i.

Själv gör jag smeten i hushållsassistenten, det
blir bäst och jämnast.

Rulla köttbullar och stek dem på
medelvärme i teflonpanna eller grädda dom i
ugnen på braspanna i 175 grader ca 40-45 minuter.

Vänd dom ett par gånger under tiden. Smeten
blir till 2 braspannor så  jag brukar rulla dom
färdiga och ställa dem i kylen tills de första är
färdiga.
De är toppengoda, om man gillar kryddor
förståss.
De går åt som smör i solsken.

Lycka till.

 

Git Elfwing-Olofsson

Broby.

Antal portioner CA 300 ST

Det behöver du

SKURNA PEPPARKAKOR

 

Ca 300 st, ugn 150 grader  (Jag har fått ut 400 st)

 

500 gram smält smör som får svalna lite rör ner

5 dl socker

2 dl sirap

1 msk bikarbonat blandas med 4 msk vatten

 2 msk kanel

1 msk malda nejlikor. 

600 gram vetemjöl (knappt) blandas med

150 gram flagad mandel

OBS DEGEN SKA VARA LITE LÖS

 

Smält smöret och tillsätt kryddorna och sockret och sirap, rör

alltsammans noga. Blanda bikarbonaten i en kopp med 4 msk vatten. Tillsätt mandel och vetemjöl sist. Ställ degen

kallt några timmar (ca 4-5) så den blir riktigt hård. Tag den ur

kylen och gör rullar som Du lägger var och en i smörpapper.

Klappa gärna till den så den blir lite rektangulär. Låt sedan

rullarna få stå kallt över natten och baka sedan nästa morgon.

Då skär Du kakorna med en vass kniv och lägger 24 st på

plåten. De blir då tunna och sköra och FRAMFÖRALLT  GODA.

Tag bara ut en rulle åt gången och om den blir mjuk lägg den

några minuter i frysen. Att den blir mjuk beror på att mjöl-

mängden är minskad och därför blir de här kakorna så underbart goda och tunna.

 

 

Lycka till hälsar

Git Elfwing

 

 

SKURNA TUNNA PEPPARKAKOR

Hur man

 






 

 

Antal portioner

Det behöver du
Hur man